Korábban már volt egy bejegyzésem Salzburgi kirándulásunkról. Most itthoni, csodás helyekről szeretnék mutatni nektek kirándulás ötleteket.

Idén az életünk úgy alakult, hogy sajnos nem tudtunk hosszabb időre elutazni. Ez most jelenleg nem csak a pandémia számlájára írható, hanem a mi életünkben kialakult fennforgás nem tette lehetővé a hosszabb utazást.

Ezért újratervezés történt, és és olyan úti célokat terveztünk, amelyek 1 nap alatt megjárhatók. Az elmúlt időszakban több, gyönyörű kastélyt újítottak fel, és adtak át a látogatók számára, így ezeket vettük célba.

Edelényi Kastélysziget:

Mondjuk ez pont nem egy nagyon közeli kirándulóhely számunkra, főleg, hogy az autópályán egy ideig araszolnunk kellett, de a megérkezéskor tudtuk, hogy megérte a nehézségeket, és a dugóban ücsörgést.

mielőtt elindulnánk a kiállításra egy 3D-s kisfilmet, ami a kastély életébe enged egy kis betekintést. Az edelényi birtokon Jean-François L’Huillier 1716-ban kezdte el a kastély építését. Az építtető gróf halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix 1730-ban fejezte be a kastélyt. Az építtető Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében. Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok, akinek a nevéhez már nem fűződött egyetlen jelentősebb átalakítás sem a kastélyegyüttesen. Miután 1820. február 14-én örökösök nélkül hunyt el, a birtok és a kastély visszaszármazott az államra.

A II. világháború pusztítása nem kímélte az edelényi kastélyt sem. Az 1980-as évek közepére az üresen álló épület pusztulása drámaian felgyorsult. Az értékes falképekben a súlyos beázások okoztak károkat, így semmisült meg a falképek egy része, a díszterem boltozatát pedig a fagy feszítette szét.

 

Most azonban, a felújítások után szinte eredeti pompájában láthatjuk ezt a gyönyörű kastélyt.

Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély:

A hatalmas, száz szobás, romantikus Károlyi-kastély a Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban fekvő Fehérvárcsurgón található.

A kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt. A nagyszabású építkezés végül is 1844-ben kezdődött Ybl Miklós felügyeletével. Az épület ekkor kapta meg jellegzetes U alakú formáját. A kastély építtetője a gróf Károlyi György volt. Az épületben szálloda és étterem is működik, melyek számos rendezvénynek nyújtanak otthont.

 

A kastély egyik legszebb pontja az úgynevezett csipketerasz, melyet kívülről csodálhatunk  meg.

A közel 50 hektáros kastélyparkban és a tó körül érdemes egy sétát tenni. A parkban egy kis mezítlábas mászkálót is találunk, amit érdemes kipróbálni.

Keszthelyi Fetetics-kastély

A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el. Ebből az építési periódusból származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. Majd több átépítés, hozzáépítés történt. Festetics II. Tasziló idején valósult meg az U alak, ekkor nyerte el a kastély mai formáját.

A kastélyépület, belső kialakítása és berendezése a legtöbb magyar kastélytól eltérően részben épen maradt a második világháború alatt. A kiállításon látható berendezési tárgyak eredetiek. Fantasztikus élményt kínál ez a kastély, szerintem nem csak felnőtteknek. Nagyobb gyerekek is élvezni fogják a pazar termeket, berendezéseket. A látvány szinte visszarepít minket az időben.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány:

Ez a kastély nemrég került átadásra. Már nagyon készültünk ennek az épületnek a megtekintésére, de sajnos a felújítás miatt zárva volt. Amikor meghallottuk, hogy megnyitotta kapuit, nem volt kérdés, hogy meglátogatjuk. A fotókról már láttuk, hogy meseszép, de mikor megérkeztünk, és a szemünk elé tárult, szinte elakadt a lélegzetünk a gyönyörűségtől. Budapesttől nincs olyan messze, könnyen megközelíthető. A kiállítás interaktív elemeivel a kisebbek is élvezni fogják a kiállítást.

 

Nádasdy- vár Sárvár

Gyönyörű kastély, melynek falain belül több kiállítást is megcsodálhatunk.

Állandó kiállítás mutatja be, a leghosszabb ideig fennálló huszárezred, a Nádasdy-huszárok történetén keresztül mutatja be a magyar haderő évszázadait, kimagasló teljesítményeit.

A vár díszterme Magyarország legszebb termei közé tartozik. Mindenhol freskók borítják, melyek a bibliai időkbe, törökök elleni küzdelmek idejébe repítenek vissza minket.

 

Este is érdemes elsétálni a várhoz, hiszen az esti kivilágításban is pazar látványt nyújt.

Az esti séta élménye Sárvár központi részére is vonatkozik, hiszen a kivilágított szökőkutak és a harangjáték emlékezetessé teszi a Sárváron töltött időt.

Sárváron ne hagyjátok ki az arborétumot, ami a város központjában, sétálva megközelíthető. Kb. 1 órás sétával körbejárható, ez a mesehely.

Batthyány-Strattmann-kastély, Körmend

Ha Sárvárt megismertétek, érdemes elmenni a környező városokba is. Mi Szombathelyet és Körmendet vettük célba. Körmenden a Batthyány-Strattmann-kastélyt és a hozzá tartozó vadászlakot néztük meg.

Sajnos a kastélyon a sok pusztítás mély nyomokat hagyott, de felújítások már elkezdődtek. Így is látható, hogy valamikor egy gyönyörű, impozáns kastély volt.

Állandó kiállításán megcsodálhatunk egy korabeli szalont és ebédlőt, dísztermet. Megnézhetjük a cipőkiállítást.  kipróbálhatjuk a felszállást egy velocipedre. Amiben egy kis ábra a segítségünkre van. ( A leszálláshoz nincs)


Kipróbálhatjuk a felszállást egy velocipedre. Amiben egy kis ábra a segítségünkre van. ( A leszálláshoz nincs ábra😅)

Kamalduli remeteség

A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életébe kaphatunk betekintést Majkon. A cellaházak és az angolpark jelenleg nem látogatható, de így felejthetetlen élményben lesz része az ide érkezőknek.

Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget. Nemesi családok adományaiból épült a némaságot fogadó kamalduli szerzetesrend majki remetesége. A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől.

 

Jövő nyáron mindenképp visszalátogatunk ide, amikor már teljes egészében megcsodálhatjuk ezt a csodahelyet.

Remélem kedvet csináltam néhány helyhez, és felkeresitek őket.

Ami biztos, csodás helyen élünk, hazánkban számtalan olyan varázslatos hely van, amit látni kell!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be hozzám máskor is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük