Már régóta figyelem, hogy 4 fős háztartásunkban mennyi hulladék keletkezik hetente. Időnként el is szörnyülködöm, hogy mennyi szemetet termelünk csak a mi háztartásunkban. Pedig már nagyon régóta komposztálunk és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ennek ellenére nem voltam elégedett.

Ezért próbáltam egyre tudatosabban odafigyelni, változtatni. Szeretném megosztani veletek, hogy milyen egyszerű dolgokról van szó, kis lépések, mégis nagy eredményt hoztak.

A legfontosabbnak, pedig azt tartom, hogy a gyerekeinket is ebben a szemléletben neveljük. Nekem már nagyok, sőt inkább felnőttek. Amikor kicsik voltak, több mint 10 évvel ezelőtt a zero waste még nagyon gyerekcipőben járt. Én nem tudtam pici koruktól kezdve ebben nevelni őket, de kamaszkorban már igen. Nagyon nyitottak voltak erre témára, és azt láttam, hogy ők is egyre inkább odafigyelnek a környezetükre. Persze nem arra, hogy kitakarítsák a szobájukat, de természetes volt számukra, hogy a konyhai hulladék nem a kukába megy, hanem a komposztba, hogy nem szemetelünk az utcán. Ezeket a gondolatokat már elültettem a fejükben, ők pedig továbbadják a barátaiknak, és remélem majd a gyermekeiknek.

Az első jel volt, amikor a gyorsétterembe (igen, sajnos ez még becsúszik,  a gyerekek amikor még lehetett, beültek a haverokkal) nem vesznek szívószálat, pohártetőt, és a barátaikat is erre biztatják.

Na de mi van otthon, azon túl, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, és a legfontosabb, hogy amit lehet komposztálunk. Ebben már elég profinak számítunk, évek óta minden tavasszal friss komposzttal frissítjük a veteményest, és a cserepes virágaim is kapnak belőle.

Nem veszünk palackos vizet, van kulacsunk és ebben viszünk magunkkal vizet. Nem veszünk 10 db-os papírzsepit (sajnos a textil zsebkendőre egyelőre nem tudok átállni), csak nagyobb kiszerelésben. A textil zsepitartó akadályozza meg, hogy a táskában szétszóródjanak a zsepik.

Vásárlásnál:

-Igyekszem megtervezni, felírni, hogy mit szeretnék venni, amit azért nem mindig sikerül maradéktalanul betartanom, mert sokszor kerül a kosárba egy-két plusz dolog,

-Ma már alap, hogy mindig van nálam szatyor, az autóban is rendszeresítettünk néhányat

– A zöldség, gyümölcs vásárlásához ökozsákot használunk (azért írom többesszámban, mert már a férjem, sőt a lányom is ezt használja vásárláskor)

-Pékáru textil kenyeres zsákba kerül, már a boltban

Konyha:

-A papírtörlő használatát minimálisra csökkentettem, de még nem tudtam teljesen kiiktatni. Sajnos vannak olyan szennyeződések, pl olaj, amit nem szeretnék a textil törlőkendővel feltörölni. (azt mondanom sem kell, hogy a sütőzsiradékot az olajos flakonban gyűjtjük, és a megfelelő helyen leadjuk. A lakhelyemen évente szervezik meg ezeknek a veszélyes hulladékoknak az átvételét)

-A komposztálást már említettem, itt írtam is egy bejegyzést, arról, hogy mi hogyan komposztálunk.

-Igyekszem úgy főzni, hogy ne maradjon felesleges étel, ne kelljen semmit kidobni. Ez az egyik legnehezebb feladat, hogy jól találjam el a mennyiséget, ne legyen felesleg. A férjem is visz magával ebédet, így nem kell rendelnie.

-Az alufólia és folpack helyet a tálak letakarásához fedőt, tányért használok, de sajnos ez nem mindig jó, így bevetem a könnyen tisztítható edényfedőmet is

-A mosogató szivacsot szeretném komposztálhatóra lecserélni, de ehhez még olyan mosogatószert kell találnom vagy készítenem, ami nem tartalmaz vegyszert- ezen már gondolkodom, találtam egy szuper receptet, amit ki is próbálok. Ez lesz a következő lépés

-Nylon zacskó használatát minimálisra csökkentettem, de még lapul a fiókban néhány. A fagyasztóban használom, húsok zöldségek, gyümölcsök lefagyasztásánál. Erre egyelőre nincs jobb ötletem, Ti hogy oldjátok meg ezt a kérdést?

Fürdőszoba: egyelőre itt a legkevesebb a változás

-A vattakorongokat lecseréltem mosható arctisztító korongokra

-Folyékony szappan lecserélése van folyamatban, de itt kisebb ellenállásba ütköztem a férjemmel, mert ő ehhez ragaszkodik

-A takarításnál már használom a szódabikarbónát és az ecetet vízkőoldásra, de ezen a téren még van mit fejlődnöm

Az biztos, hogy ezek a kis változások is már jelentős előrelépést jelentettek a háztartási hulladék csökkentésében. Erről hétről hétre megbizonyosodom, amikor a kukánk félig sincs szeméttel. Persze messze még a vége, de bízom benne, hogy jó úton haladok.

Ezt az irányt annyira fontosnak tartom, hogy a webshopomba is felkerültek a dekorációk és egyéb textil portékák mellé, a már kipróbált, általam készített zero waste termékek, melyekkel ti is környezettudatosabbá és szebbé tehetitek otthonotokat. Ami még fontos, hogy ajándékötletnek is kiválóak, édesanyáknak, barátnőknek, de akár kamasz lányoknak is! Látogassatok el hozzám, szeretettel várlak titeket!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be hozzám máskor is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük